Kotlet de volaille. |
Madzia
Rządca
|
Chyba nie jest ekologiczny
Nie jestem dobrą kucharką, jednakże jak już się za coś zabieram, zazwyczaj wychodzi tak, że palce lizać. Ten przepis akurat jest niesamowicie prosty, sami zobaczycie (zresztą zapewne znacie tę potrawę pod inną nazwą). Głównym składnikiem jest pierś z kurczaka. Musi być rozbita/ubita/utłuczona (nie znam fachowej terminologii), nie za mała (wagi nie podam, ale po rozbiciu powinna być wielkości mniejszego talerza - ok. 20 cm średnicy). Ważne jest to, by jej nie podziurawić podczas tłuczenia. Pierś taką trzeba doprawić wedle uznania - ja zazwyczaj solę i sypię czosnkiem (albo smaruję świeżym). Czosnek, moim zdaniem, to jedna z lepszych przypraw - dzięki niemu smak dania jest bardzo wyrazisty. Tę rozbitą i doprawioną pierś trzeba rozłożyć, np. na jakiejś deseczce. Położyć na to trochę sera, masło, posypać oregano i bazylią. Następnie zawinąć jak roladę. Można owinąć nitką lub nakłuć szpikulcami, by się nie rozleciało. To, co stworzyliśmy, trzeba zamoczyć w rozbitym jajku, a potem w bułce tartej lub mące (zwykła panierka ). Następnie wrzucić (nie dosłownie) na rozgrzaną patelnię z olejem (również rozgrzanym) i smażyć tak długo, aż z każdej strony panierka zrobi się złota. Najbardziej lubię moment rozkrojenia mojego de volaille. Uwielbiam, gdy jego zawartość wypływa. Pycha! |
||||||||||||||
Ostatnio zmieniony przez Madzia dnia Śro 23:42, 28 Maj 2008, w całości zmieniany 1 raz |
michalmike
|
Brzmi smakowicie
Tylko dodać więcej przypraw i jest gitara |
||||||||||||||
|
wiosenka
|
aaa to juz wiemm
|
||||||||||||||
|
michalmike
|
Robiłaś coś takiego?
Jak Ci smakowało? PS. Nie mogę wymyśleć więcej pytań |
||||||||||||||
|
Kromkojad
Rządca
|
Przez potrawy ekologiczne rozumiem takie, w których nie ma żadnych dodatkowych dodatków, zwłaszcza chemicznych. Więc do ekologicznych nie zaliczę już np. gulaszu, ze względu na dodatek sosu.
|
||||||||||||||
|
michalmike
|
Oj to teraz trudno będzie Ci coś zaliczyć do potraw ekologicznych. Już w niektórych przyprawach są jakieś "badziewia".
|
||||||||||||||
|
Kromkojad
Rządca
|
To kwalifikacja umowna. Jeśli kilowa szynka po ugotowaniu ma półtora kilo, to trudno ją zaliczyć do ekologicznych mimo, że to "samo mięso". Od chemii, zanieczyszczeń i oszustów nie uciekniemy. Ale to nie oznacza, że nie powinniśmy sie starać.
|
||||||||||||||
Ostatnio zmieniony przez Kromkojad dnia Pią 12:20, 30 Maj 2008, w całości zmieniany 1 raz |
michalmike
|
Jestem za zdrowym jedzeniem!!!
Nie ma to jak zdrowa żywność. Pomaga zachować lepszą kondycję, odporność na choroby i stanowi stopień profilaktyki przed nowotworami i chorobami wieńcowymi. |
||||||||||||||
|
Madzia
Rządca
|
Nie zwracam uwagi na to, czy coś jest ekologiczne, czy nie. I tak niewiele jest potraw, które jestem w stanie zjeść. Gdybym jeszcze miała przywiązywać wagę do tego, czy coś jest zdrowe i ekologiczne, to pewnie bym z głodu umarła Niestety, taka już jestem wybredna.
Kotlet de volaille jest pyszny, Michał. Dziś właśnie go robię |
||||||||||||||
|
michalmike
|
To może zapakuj go w paczkę i wyślij do mnie
Spróbuje go i ocenie |
||||||||||||||
|
Kromkojad
Rządca
|
Właśnie. Zrób więcej. Zapakuj w folię termoizolacyjną i wyślij, zgodnie z przykazaniem "głodnego nakarmić" i korzystając z małej ilości gości na forum. Potem niech se idą do restauracji, albo - korzystając ze znajdujących się tu porad, sami zatroszczą o swoje podniebienie i głodu zaspokojenie. Spragnieni napoją się sami, więc tym się nie przejmuj.
P.S. Wyślij kurierem. Jeśli skorzystasz z usług Poczty Polskiej istnieje ryzyko, że kotlet zacznie chodzić sam. Sam słyszałem jak mamusia pyta dziecko w piaskownicy: - Co ty jesz, kochanie? - Mięśko. - A skąd je wziąłeś - Siamo psipełzło. |
||||||||||||||
Ostatnio zmieniony przez Kromkojad dnia Pią 12:41, 30 Maj 2008, w całości zmieniany 1 raz |
michalmike
|
Gdyby wysłać Pocztą Polską to doszedłby tylko talerz, który bym tylko umył i oddesłał.
|
||||||||||||||
|
Kotlet de volaille. |
|
||
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.